Camping bij Sidobre


Heerlijk wandelen, ontdekken, klimmen en klauteren!

Camping Sidobre saut de la truite

Op steenworp afstand van de camping ligt de Sidobre, het land van graniet! Dankzij z'n fascinerende rotsen een uniek gebied in Europa. Hier speelt de tijd geen rol meer. Hier heeft de ongelofelijke creativiteit van onze planeet zichzelf in al z'n kracht geuit; gedurende miljoenen jaren heeft de natuur een van de grootste granietafzettingen gevormd.Kamperen bij Sidobre peyro clabado

Hier vindt u te midden van heuvels, bossen en bergstromen enorme keien van graniet, de getuigen van de krachten en mysteries van een planeet in wording. Als bewakers van ondoorgrondelijke geheimen, hebben deze raadselachtige monolieten geïnspireerd tot prachtige legendes. Hier heeft het graniet altijd de richting van de beschaving bepaald. Kathedralen en grafstenen, wegen en bruggen, kastelen en hutjes... het graniet en de mensen hebben dezelfde geschiedenis. Nu meer dan ooit is het graniet de bron van hun inspiratie, hun werk en hun welvaren. Hier bent u in het hart van het "Groene Land" van de midi-Pyreneeën. Heerlijk wandelen, ontdekken, klimmen en klauteren ! Welkom in de Sidobre, land van graniet.

Sidobre roc de l oie300 Miljoen jaar geleden raakte vloeibaar magma, dat ontstaan was door het smelten van rotsen, tientallen kilometers bedolven onder een enorm gebergte (de Hercyniaanse keten) waar nu alleen het Centraal Massief, de Montagne Noire en de Sidobre van over zijn. De bergen zijn geërodeerd. 15 Miljoen jaar later is het magma afgekoeld en verworden tot kristallijn gesteente dat bestaan uit 3 mineralen: mica, kwarts en veldspaat.

Eenvoudig voorgesteld kunnen we zeggen dat de Sidobre tegenwoordig een blok graniet is dat 10 km lang, 10 km breed en 10 km diep is. Het zichtbare oppervlak is gescheurd door erosie terwijl de rots in de diepte nog steeds een solide massa vormt. Voortdurend stromend regen- en grondwater slijten de scheuren in de rotsen verder uit. Ze laten de mineralen uiteenvallen in zandkorrels en houwen buitengewone vormen uit de rotsblokken.

Rechts op de foto de Peyro Clabado. Ongelooflijk maar waar, een blok van 780 ton massief graniet in evenwicht op een ander  blok van maar 1 m². De naam komt uit het dialect van deze streek (l'occitan); Pèira Clavada (pierre clouée). Direct vertaald vastgespijkerde steen. De legende: Als je het voor mekaar krijgt om een steen bovenop de grote rots te gooien waar deze blijft liggen, dan garandeert dit een huwelijk binnen het jaar.

Op de volgende foto le Roc de l'oie in de vorm van een enorme gans. Heerlijk wandelen vanaf Crémaussel, waar een grote hoeveelheid bijzondere rotsformaties op jullie ligt te wachten. De legende; Een tovenaar die leefde in een grot onder de rotsen had een enorme gans. s'Nachts legde ze haar ei zodat de mensen het niet zagen, en ze moest terugkomen voor zonsopgang van de tovenaar. Op een dag, was ze te lang aan het broeden en werd ze verrast door de opkomende zon. De tovenaar was zo boos dat hij haar in steen veranderde.sidobre saut de la truite omgeving

De waterval heet Saut de la Truite, 25 meter hoog. Langs de weg is een parkeerplaats waar je naar boven wandelt om bij de waterval te komen. Als je verder wandelt kom je bovenop de waterval zoals de foto bovenaan deze pagina. Hier heb je ook een mooi uitzicht.

sidobre lac du merle fotoIn het hart van de Sidobre ligt dit mysterieuze meer met zijn "drijvende" rotsen (Lac du Merle). Iets verderop la Rivière des Rochers, waar je een heerlijk wandelingetje langs kan maken.sidobre riviere des rochers Zuid-Frankrijk

Als laatste laten we een foto zien van de hoed van Napoleon (Le Chapeau de Napoleon) en een video die een leuke impressie geeft. Maar er zijn nog vele andere rotsformaties te ontdekken in de Sidobre. En er is zelfs een grot waar je zelf in kan kruipen !

sidobre chapeau de napoleon